
Onze micro-economische aanpak maakt de impact van open data in de hele waardeketen echt zichtbaar. De resultaten zijn ook voor ons verrassend!
Bottom-up berekenen dat voor ijsbrekers satellietdata miljoenen waard is
Het gebruik van satellietdata door Finse en Zweedse ijsbrekers levert jaarlijks een economische waarde op die ligt tussen €24 miljoen en €116 miljoen.
Dat is de uitkomst van de studie die The Green Land uitvoerde in opdracht van de European Space Agency, in samenwerking met EARSC. Het bijzondere van deze studie is dat het een micro-economische invalshoek heeft die de gehele waardeketen afdekt: voor iedere schakel is de impact van de beschikbaarheid van de satellietdata bottom up berekend.
Satellietdata leidt uiteindelijk tot lagere kosten dagelijkse boodschappen
Tachtig procent van de Finse import komt binnen over zee. Omdat de wateren rond Finland van begin november tot begin maart dichtgevroren zijn spelen ijsbrekers een cruciale rol in de Finse economie.
Sinds 2004 – daarvoor gebruikte men helikopters – maakt de Finse ijsbrekervloot gebruik van satellietdata. Groot voordeel daarvan is dat deze een synoptisch beeld geven van de ligging en vooral ook de bewegingen van het ijs. Dit heeft een enorme impact gehad op de waardeketen: de ijsbrekers konden veel goedkoper opereren (brandstofkosten) en hun verhoogde effectiviteit leidde tot aanzienlijke besparingen bij de bediende schepen (minder brandstofkosten, minder schades, kortere wacht- en transittijden). De hogere betrouwbaarheid van de verwachte aankomsttijd leidde vervolgens tot een aanzienlijke besparing in de logistieke kosten in de haven en het economisch achterland (beter voorraadbeheer, meer leveringszekerheid) en uiteindelijk tot welvaartsstijging voor Finse burgers.
Naar verwachting zal ESA’s Copernicus programma – dat de levering van satellietdata als open data zal intensiveren – tot een verdere waardestijging leiden.
Alleen met bottom-up kijken breng je impact echt goed in beeld
Het lastige van veel bestaande inschattingen van de waarde van open data is dat ze op geaggregeerd niveau kijken. Onze ervaring is dat in zeer gerichte contexten naar de impact van open data kijken een veel scherper beeld oplevert, omdat dan ook de tweede-, derde- en hogere orde effecten zichtbaar worden.
Met een dergelijke micro-economische invalshoek, een uniek perspectief, dekken we de hele waardeketen af, en leveren we een compleet beeld.
Dit rapport is de eerste in een reeks van drie studies die The Green Land in opdracht van ESA verricht. De andere twee studies betreffen de impact van satellietdata op het Zweedse bosbeheer en de impact van satellietdata op het onderhoud en beheer van gasaansluitingen in Nederland (in samenwerking met STEDIN en SkyGeo).
Referenties
Het rapport Copernicus Sentinels’ Products Economic Value – Case: Winter Navigation in the Baltic
Foto Cristopher Michel, CC BY
—
Uitgevoerd in 2015 door Marc de Vries, in samenwerking met EARSC
in opdracht van European Space Agency