
We vertalen wat we van elders weten naar de Belgische context. Dan beklijven inzichten en wordt beslissen over open data stappen makkelijker!
Er is al veel onderzoek naar impact, maar niet over België
Bij beslissingen over open data wordt vaak de vraag naar te verwachten impact gesteld. Dit om een afweging te maken welke inspanningen gerechtvaardigd zijn. Er is al veel gezegd en geschreven over de sociaal-economische impact in de afgelopen jaren. Maar bijna niets daarvan gaat over België.
Buitenlands onderzoek wordt niet gezien, dus op zoek naar eigen context
In de praktijk blijkt dat onderzoek in andere landen nauwelijks als relevant wordt gezien voor de eigen context. Niettemin valt er veel te leren van de ervaringen van datahouders die lijken op de eigen instituten. De waarde die de open data van het Nederlandse KNMI al creëert kan beslissingen bij het Belgische KMI bijvoorbeeld informeren. The Green Land heeft in de afgelopen jaren veelvuldig aan impactstudies gewerkt, in diverse landen en sectoren. In dit project vertalen we dat naar de Belgische context. We geven een overzicht van de belangrijkste studies en uitkomsten, en laten zien welke specifieke casussen en voorbeelden daarin worden genoemd. Voor elk van die voorbeelden wijzen we de Belgische of Vlaamse tegenhanger aan. Tot slot geven we aan welke stappen er kunnen worden gezet om een diepgravender inzicht te krijgen in de impact die open data heeft en kan hebben in België.
Vertaling om meer overtuigingskracht te bereiken
Onze uitdaging is het om te zorgen dat elders verkregen inzichten aan overtuigingskracht winnen in de discussies over open data in Vlaanderen en België. Dat betekent niet alleen vertaling in letterlijke zin (naar het Nederlands) en in figuurlijke zin (naar de context van Belgische datahouders), maar ook aansluiting zoeken bij de vragen en zorgen die binnen de Vlaamse en Belgische overheid leven.
—
Uitgevoerd in 2015 door Ton Zijlstra
in opdracht van Informatie Vlaanderen